Wordt de fotojournalist een multiskiller?

Table Talk over 'Foto's op het net'

Stel, het was twintig jaar geleden. En je was fotojournalist. Dan was alles heerlijk simpel. Je maakte (journalistieke) foto’s, want dat was je vak. Anno 2011 – het woord multitasken is inmiddels helemaal ingeburgerd – fotografeer je, schrijf je, film je en vergeet vooral je persoonlijke marketing niet. Want op elke foto, ieder versje en elk hersenspinsel wordt met behulp van 140 tekens de aandacht gevestigd. Schoenmaker blijf bij je leest of is multiskilling geen vies woord?

Social media
Tijdens de Table Talk ‘Foto’s op het net’ spreken Claudia Hinterseer (Noor Agency), Maarten Koets (World Press Photo), Edie Peters (PhotoQ) en fotograaf Chris de Bode over de mogelijkheden en onmogelijkheden van internet voor fotojournalistiek. Het medium zorgt er voor dat een grotere groep mensen bereikt kan worden. De Bode: “Als Femke Halsema mijn foto retweet, wordt die ineens bij haar meer dan 120.000 volgers onder de aandacht gebracht.” Claudia Hinterseer geeft aan dat bij bij Noor ongeveer de helft van de fotografen wel gebruik maakt van social media, maar de ander helft er absoluut niets van moet weten. “Sommigen gebruiken het zelf niet, maar het ontstaat óm hen.” Omdat hun werk gewoon goed is. Je lijkt er niet aan te ontkomen.

Alles in één
Hoewel er dus heus nog wel – in dit geval – fotografen succesvol zijn zonder zich de hele dag een muisduim te twitteren, spreekt het aan om mensen deelgenoot te maken van je proces. Daarbij komt, dat er zich
meer en meer multitaskers profileren. De schrijver die ook fotografeert, de fotograaf die ook filmt en de documentairemaker die ook blogt. En dit alles komt samen op, jawel, het internet. Het ontwikkelen van die meerdere disciplines lijkt onlosmakelijk verbonden met het medium.

Is het aanbieden van meerdere disciplines vooral iets van jongeren? In feite niet. Niet alleen zij laten zien meerdere skills te bezitten. Bovendien, wie zegt dat je alles alleen moet doen? Want naast de alleskunner, zie je dat mensen zich verenigen en samenwerken, om zo aan de vraag te voldoen. Claudia Hinterseer: “De situatie verandert. Je hebt het niet meer over dé fotojournalist. Het wordt een team effort.” Door de vele mediatoepassingen en de grote verspreiding groeien de mogelijkheden. En dus de vraag. En om aan die vraag te voldoen, moet je òf veel kunnen, òf samenwerken.

Informatievoorziening
Maar hoe zit dat dan als je van alles doet, smeer je jezelf dan uit? En gaat het ten koste van de diepte? Of is het een vak op zich? Edie Peters: “Mulitmedia is iets nieuws dat erbíj komt, het vervangt niet de bestaande disciplines.” Zo bezien is multiskilling voor een multimediamaker als fotograferen voor een fotograaf of schrijven voor een schrijver: zijn vak. Gelukkig. Want we hebben de vrijheid het allemaal te maken en – als we willen – de informatie te delen. “Het publiceren van foto’s gaat bovenal om de informatievoorziening, die moet op de eerste plek staan”, aldus Claudia Hinterseer, “op welke manier dan ook.” En als iets vandaag wel duidelijk is geworden, is dat we ons recht op persvrijheid moeten koesteren en vooral niet laten inperken.

Delen:
  • Facebook
  • NuJIJ
  • Twitter

Discussie - Geen reacties

Es zijn nog geen reacties. Laat er snel een achter!

Reageren:

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.