‘Sociale media zijn een hulpmiddel’

Jaap Stronks en Jeroen Wollaars

De essentiele vraag in de discussie getiteld “Facebook, Hyves & Twitter, what’s next?” draaide het om de vraag hoe sociale media worden gebruikt in de traditionele journalistiek. Zowel in landen waar een persvrijheid heerst als in landen waar veel gecensureerd wordt. Wat is de functie van sociale media daarin en hoe kan een journalist dit middel gebruiken?

Cultuurverschil
Er waren twee verschillende discussies gaande. De eerste discussie draaide om hoe de Nederlandse pers sociale media kunnen gebruiken. Vervangt het de journalistiek? Volgens Jaap Stronks van Johnny Wonder is dit niet zo. Hij traint journalisten van verschillende traditionele media in het gebruik van sociale media. “Kranten hebben geen conversatie met hun lezers. Veel journalisten van vragen zich af waarom dit nodig is.” Als er een gesprek met de lezers is, weet een krant waar ze over moet berichten. “Het moet heruitgevonden worden. Via sociale media kom je erachter wat mensen belangrijk vinden.” Ook de Egyptische journaliste Marianne Naguï is het hier mee eens. “Via sociale media kom je erachter wat trending is, wat er speelt in het land.” Zo is het makkelijker om te kijken waar je over moet berichten. Het is vooral een tool om te zien wat er ergens speelt. Sociale media worden immers vrij weinig gecensureerd, in Nederland helemaal niet. Daarnaast is er nu een soort burgerjournalistiek. Mensen twitteren en facebooken over wat ze belangrijk en interessant vinden. Het is de taak van een journalist om het ware verhaal te vertellen.

Sociale media zonder persvrijheid
In de tweede discussie stond vooral de vraag centraal hoe sociale media een rol spelen in landen waar weinig tot geen persvrijheid heerst. Via sociale media kan het volk lawaai maken. Lawaai is moeilijk te censureren voor de overheid. Er wordt zoveel over gezegd dat het bijna niet gecensureerd kan worden. Marianne Naguï heeft een mooie vergelijking. “De sociale media zijn een wereld op zich. Zonder weet je niet wat er speelt in het land.” Farid Haerinejad stemt daarmee in. “Het begint met bloggen. Daarna word je activist, dan een journalist.” Bloggers hebben meer vrijheid dan journalisten. Naguï haalt een mooi voorbeeld aan. “Laatst was er een congres voor wereldleiders. President Obama zat vooraan, de rest zat daarachter. De krant had de foto bewerkt zodat onze president vooraan zat in plaats van Obama.” Goede journalistiek kan ook een verschil maken. Een journalist kan een activist helpen iets naar buiten te krijgen. De eindquote kwam van de Iranese radiojournalisten van Radio Zamaneh, Sara Mohammadi. “Mensen zijn de media. Ze moeten krachten bundelen.”

Kritiek
Ook was er de vraag wat nou eigenlijk de functie van de journalistiek nu is. Journalisten moeten kritisch zijn, een kritische blik geven op het nieuws. “Mensen tweeten en retweeten, maar wat echt waar is weet je nooit zeker,” zegt een gast aan de tafel. Er wordt vaak geretweet of geliked op Twitter en Facebook, maar de waarheid moet soms boven water gehaald. Informatie wordt bij de ‘locals’ gehaald. “Mijn wijkagent informeert mij over gebeurtenissen in Rotterdam, waar ik woon,” vertelt Jaap Stronks. “Maar ook de buurman. Die geven allebei een ander perspectief op een gebeurtenis.” Die verhalen kun je samen voegen tot een mooi journalistiek verhaal. Met een kritische noot. Zo kan het ook op sociale media. Iedereen heeft een ander perspectief dat wordt belicht.

Er is een groot verschil tussen gebruik van sociale media in een vrij land als Nederland en in landen in het Midden Oosten, met minder persvrijheid. Nederland haalt zijn verhaal bij de burgers. In het Midden Oosten maken de burgers het verhaal. Sociale media zijn een mooi middel de journalistiek te versterken en zal zich in de komende jaren nog flink ontwikkelen.

Delen:
  • Facebook
  • NuJIJ
  • Twitter

Discussie - Een reactie

  1. Faruq says:

    One more thing. It’s my opinion that there are nuoermus travel insurance websites of respected companies that let you enter your journey details to get you the insurance quotes. You can also purchase an international travel cover policy on the web by using your current credit card. Everything you should do will be to enter your current travel information and you can view the plans side-by-side. Merely find the package that suits your finances and needs and after that use your bank credit card to buy the item. Travel insurance on the internet is a good way to take a look for a trustworthy company for international travel cover. Thanks for revealing your ideas.

Reageren:

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.