Ook voor Al Jazeera is het lente

Ook voor Al Jazeera is het lente

Toen de satellietzender Al Jazeera uit Qatar eind jaren negentig begon met uitzenden, zag de Arabische tv-kijker vooral een semi-staatszender aan het werk. Vooral de visie van de regimes werd voor het voetlicht gebracht. Nu de Arabische lente volop in de bloei staat heeft ook Al Jazeera zijn berichtgeving een frisse wind meegegeven: van spreekbuis van de regimes in landen als Egypte en Tunesië naar berichtgeving met een pro-demonstrantentoon.

De van oorsprong Syrische acteur en documentairemaker Rosh Abdelfatah is overtuigd van de belangrijke rol die de tv-zender in de Tunesische opstand heeft gespeeld: “Al Jazeera maakte meer dan 50 procent van de revolutie uit.” In Syrië en Iran heeft Al Jazeera langer aan zijn oude werkwijze vastgehouden. Volgens Abdelfatah steunt de zender pas sinds kort de demonstranten. Het moment waarop de tanks de Zuid-Syrische stad Daraa binnenrolden, betekende een kentering in de berichtgeving. De acties van het regime waarbij burgers omkwamen, maakten het onmogelijk voor Al Jazeera om het regime te blijven ondersteunen.

Ook voor Al Jazeera is het lente

Ook voor Al Jazeera is het lente

Een belangrijke rol speelden daarnaast de andere Arabischtalige satellietzenders, waaronder Al Arabiya. De Syriërs kunnen thuis via hun satellietschotel deze televisiekanalen ontvangen. De overheid probeert het dan wel tegen te werken, maar door regelmatig van frequentie te wisselen, blijven de satellietzenders te bekijken. Een situatie waarbij Al Jazeera compleet andere standpunten dan de andere zenders verkondigt, zou de geloofwaardigheid behoorlijk aantasten. Ook de Syrische staatstelevisie heeft invloed op de berichtgeving van Al Jazeera. Volgens Abdelfatah verkondigen de staatsmedia erg ongeloofwaardige verhalen. Mensen op straat krijgen betaald om ‘terroristen’ en ‘islamisten’ te beschuldigen van de wantoestanden in het land. Abdelfatah zegt dat de Syriërs beseffen dat deze zenders niet onafhankelijk opereren. Daardoor is Al Jazeera onder druk gezet haar berichtgeving te veranderen naar een meer realistische weergave van de gebeurtenissen.

Rosh Abdelfatah denkt dat Al Jazeera de komende tijd veel invloed zal hebben op de publieke opinie. Nu is nog maar een klein deel van de Syrische bevolking openlijk tegen Assad en zijn kliek gekant. Wanneer de mensen zien wat het leger en de veiligheidsdiensten aanrichten in steden als Baniyas en Daraa, zullen meer en meer Syriërs in opstand komen, verwacht Abdelfatah. Wellicht dus weer een belangrijke rol voor Al Jazeera in de steeds langer durende Arabische lente.

Delen:
  • Facebook
  • NuJIJ
  • Twitter

Discussie - Geen reacties

Es zijn nog geen reacties. Laat er snel een achter!

Reageren:

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.