‘Het is moeilijk om online echt privé te zijn’

IMG_0186

Je mailt vrienden leuke foto’s, zet leuke filmpjes op Facebook laat je Twitter-volgers weten wat je gaat eten. Geen probleem toch? Jeroen Arnoldus van Respect My Privacy ziet dit wel als probleem. “Het valt mij op dat veel mensen niet beseffen dat internet een plein is waar iedereen meekijkt. Alles wat je op het net doet is zichtbaar. Dat besef moet duidelijk zijn, maar helaas beseffen sommige mensen pas als ze tijdens een sollicitatiegesprek ontdekken dat hun potentiele werkgever ook die foto heeft gezien waar je dronken op de bar staat te dansen.”

Gevaren op het net
Maar wat is nu precies het grootste gevaar? Brenno ‘Big Wobber’ de Winter: “De grootste dreiging is nog steeds om het slachtoffer te worden van internetcriminaliteit. Maar het tweede probleem wordt gevormd door grote bedrijven die veel info vergaren. Bijvoorbeeld TomTom dat informatie aan de politie doorspeelt, zodat die weet waar ze moeten flitsen. Dat brengt ons bij het derde probleem: de overheid, die niet gekenmerkt wordt door zelfbeheersing bij het verzamelen van informatie en daar heel schimmig over doet. Het is heel moeilijk om iets privé te doen.”

Discussie tijdens de Avond van de Persvrijheid

Vliegangst
De Winter vertelt dat hij zelf niet meer naar de Verenigde Staten durft te vliegen. “Ik sta in de mobieltjes van mensen die gevolgd worden, zoals Rob Gonggrijp, en kan daarom ook zelf opgepakt worden. Onlangs heb ik twee vrienden uit Amerika laten overvliegen. Ze zijn ernstig ziek en dit was waarschijnlijk de laatste keer dat ik ze zag, want ik durf niet meer naar hun toe.”

Bewaarplicht
“Overheden verplichten telecombedrijven om bij te houden wie je belt en wie je mailt. Ook wanneer je geen onderwerp van een onderzoek bent kan de recherche die gegevens inzien,” legt De Winter uit. “Wij doen daar niet aan mee,” reageert Sacha van Geffen. Hij is oprichter van Greenhost, een milieubewust hostingbedrijf dat vorig jaar besloot de bewaarplicht te ontduiken. “Die wetgeving is heel snel gemaakt en daarom zitten er allemaal gaten in. Zoals wij de wet uitleggen hoeven wij geen mailtjes te ‘loggen’, maar alleen te bewaren. Dat ‘loggen’ is het registreren van mailtjes, maar als je geen mailtjes registreert, kun je ze ook niet bewaren.”

“Niks is privé”
Jeroen Arnoldus benadrukt hoe belangrijk het is te weten dat je mailtjes en Facebook-berichten niet privé zijn. “Niks is privé en het is belangrijk te weten wat er wordt opgeslagen en hoe. Dat moet al op school worden uitgelegd aan kinderen.” Sacha van Geffen was dit weekend in Berlijn om een handboek te schrijven met tips over internetveiligheid. “In die stad zie je monumenten van een tijd waarin mensen in de gaten werden gehouden door de overheid. Nu lijkt het door de bewaarplicht of de persoonlijke informant nog steeds achter je aanloopt om mee te kijken wie je belt en wie je mailt. Er is een belangrijk recht en dat is ‘the right to be left alone’. Dat wordt geschaadt door de bewaarplicht.”

Delen:
  • Facebook
  • NuJIJ
  • Twitter

Discussie - Geen reacties

Es zijn nog geen reacties. Laat er snel een achter!

Reageren:

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.