Handboek internetveiligheid: Online blijft de mens de zwakste schakel

IMG_0151

Sacha van Geffen schrijft deze week mee aan een handboek over online veiligheid. Het is in eerste instantie bedoeld voor de pers. “Niet alle journalisten zijn zich bewust van de gevaren die ze lopen.”

In vijf dagen een boek schrijven: het kan. Sinds afgelopen woensdag werkt een kleine groep internetexperts in Berlijn aan een handboek dat journalisten moet helpen veilig te communiceren op het web. Is dat nodig? Volgens Sacha van Geffen wel. Hij is expert op het gebied van internetveiligheid en oprichter van Greenhost, de duurzame hostingprovider die het idee voor het boek lanceerde. “Niet alle journalisten zijn zich bewust van de gevaren die ze op internet lopen. Je kunt jezelf veilig wanen, maar als jouw digitale adresboek wordt gehackt door een kwaadwillende overheid lopen jouw lokale bronnen wel gevaar.”

Boycot bewaarplicht

Het plan is om hét boek te maken waar geen enkele journalist zonder kan en dat antwoord geeft op allerlei vragen over internetveiligheid. Wat moet je wel en niet doen met sociale media? Hoe verstuur je e-mails zonder je locatie te verraden? Een mooi streven, maar waarom is een directeur van een webhostbedrijf zo begaan met journalisten? Van Geffen: “Persvrijheid en meer in het algemeen vrijheid van informatie staan aan de basis van een open en democratische samenleving. Deze moeten verdedigd worden in landen waar ze bestaan.” Greenhost deed dit eerder door af te rekenen met de bewaarplicht voor e-mailverkeer. Klanten kunnen sinds 2010 zelf aangeven of ze willen dat hun e-mailgegevens worden bewaard.

Slechte beveiliging

Waar hebben we nu meer van te vrezen: overheden of bedrijven? “Van allebei. Bij beide is een grote zorg de onbedwingbare aandrang naar het opslaan van grote hoeveelheden informatie over individuen en deze databases met elkaar te koppelen. Het probleem is dat die koppeling van informatie zorgt dat bedrijven en overheid meer over ons weten dan wij over onszelf. Het is vrijwel nooit mogelijk om zelf in te zien welke informatie over jou bewaard wordt, laat staan te bewerken. Ondertussen zijn databases slecht beveiligd en meer dan eens belandt informatie – ongemerkt – in de handen van de derden.”

De zwakste schakel

De tips en trucs die het handboek biedt zijn leuk, maar Van Geffen weet zelf dat geen enkele technologie ultieme veiligheid biedt. “De mens is en blijft de zwakste schakel. Je mail en internetverbinding kunnen nog zo goed beveiligd kunnen zijn, maar als de ontvanger gearresteerd en gemarteld wordt of in een dronken bui sterke verhalen gaat ophouden in de kroeg, liggen al je gegevens alsnog op straat. Er wordt terecht gezegd: ‘Amateurs vallen computers aan. Profs vallen mensen aan.’ Daarom moet je ervoor zorgen dat de menselijke factor in beveiligingssystemen zo klein mogelijk is. Beveiliging moet geen verantwoordelijkheid zijn van de gebruiker, maar van het systeem.”

Het boek wordt aanstaande dinsdag 3 mei gepresenteerd tijdens de Avond van de Persvrijheid. Sacha van Geffen debatteert samen met onder meer Brenno de Winter en Alexander Klöpping over de donkere kant van het web en mogelijkheden om aan internetcensuur te ontkomen. Medewerkers van Greenhost staan klaar om je smartphone of laptop zo veilig mogelijk in te stellen.

Delen:
  • Facebook
  • NuJIJ
  • Twitter

Discussie - Geen reacties

Es zijn nog geen reacties. Laat er snel een achter!

Reageren:

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.