De donkere kant van het internet

debatavdp2011marleenvanstokkum

De ontwikkeling van social media en het steeds bredere gebruik van internet voor de verspreiding van informatie hebben enorme gevolgen. Dit is duidelijk geworden bij de revoluties in de Arabische landen begin dit jaar. De positieve gevolgen – zoals het vertrek van de dictators van Egypte en Tunesië – zijn mede het gevolg van het snel verspreiden van informatie via het net. Maar staan journalisten en activisten stil bij hoe alle informatie die ze op weblogs plaatsen en hoe overheden zelfs hun e-mails kunnen gebruiken? Staan gebruikers überhaupt stil bij afspraken waar ze mee akkoord gaan als ze op ‘accept’ klikken bij het openen van een e-mailadres of Facebook-account?

Journalisten en activisten moeten zich bewust zijn van mogelijke gevolgen van hun persoonlijke gegevens op internet. Door het gebruik van data die opgeslagen worden bij bedrijven als Google en Facebook, kunnen overheden ‘profiles’ opstellen van gebruikers. Deze profiles kunnen later tegen hun worden gebruikt. Dat zegt Birgitta Jónsdottir in het debat over de negatieve kant van het internet. Mogib Hassan – activist en journalist uit Jemen – bevestigt dit. Volgens hem is het niet zo relevant dat activisten hun standpunten verbergen. Daarom staan ze voor hun zaak. Mensen kunnen er nu profijt van hebben dat er activisten en journalisten zijn die hun onvrede uiten.

Waar activisten en journalisten veel beter op zouden moeten letten, is op de bescherming van hun persoonlijke gegevens, zegt Mogib Hassan. Overheden in Arabische landen gebruiken persoonlijke gegevens, zoals de seksuele geaardheid en informatie over hun familie, om een negatief beeld onder de bevolking te verspreiden. Deze activisten hebben dan niet alleen last van de overheid, maar ook het volk kan zich tegen hun keren. Internetgebruikers in het algemeen zouden voorzichtig moeten zijn met het verspreiden van persoonlijke informatie via het web, zelfs in westerse landen. Wat er met persoonlijke gegevens e-mails kan gebeuren werd de Egyptische blogger Marianne Nagui duidelijk toen journalisten het hoofdkwartier van de staatsveiligheidsdienst binnendrongen na het vertrek van Mubarak. Ze troffen er dossiers aan van journalisten en bloggers, compleet met prints van persoonlijke e-mails.

Jónsdottir maakt zelfs helemaal geen gebruik van het internet en e-mail als ze echt belangrijke informatie wil verzenden. ”Het versturen van een e-mail met een dienstverlener als Yahoo of Hotmail is hetzelfde als een postkaart versturen. Zo slecht is het gesteld met de beveiliging”. William Echikson, communicatiemanager van Google, gelooft dat het in zijn bedrijf niet zo’n vaart loopt. Ook geeft hij aan dat Google streeft naar vrije verspreiding van informatie. Het bedrijf vecht informatieverzoeken vanuit overheden daarom aan bij justitie.

Volgens Sacha van Geffen van Greenhost is het daarom belangrijk dat journalisten en activisten – niet alleen in het Midden-Oosten maar ook hier – hun identiteit beschermen met de technologische mogelijkheden die er zijn.Van Geffen: “Wat je nu plaatst kan later tegen je gebruikt worden, mocht je bijvoorbeeld activist worden”.

Delen:
  • Facebook
  • NuJIJ
  • Twitter

Discussie - Geen reacties

Es zijn nog geen reacties. Laat er snel een achter!

Reageren:

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.