‘Storytelling is not a science, it’s an art’
Op een zonnige vrijdagmiddag op de derde mei kwam een groep mensen – grotendeels bestaande uit journalisten in spe – samen in de grote zaal van het MC theater om zich te bekwamen in the art of storytelling. De charismatische Kevin Marsh – oprichter en director van OffspinMedia en voormalig BBC programma editor – opent de masterclass met de stelling dat journalisten de verplichting hebben een goed verhaal te vertellen. De vraag die dan onmiddellijk naar voren komt is hoe je aan deze verplichting kunt voldoen, wat nu precies het onderwerp van de masterclass is.
Een harde realiteit voor journalisten is dat er gestreden moet worden om de aandacht van de lezer. Een verhaal moet dus aansprekend zijn. Grootste probleem hierbij is onverschilligheid. Als iets jou als schrijver al niet interesseert, dan zal het je lezer ook niet interesseren. Indien een verhaal daarentegen emotie oproept, heb je kans dat je iets goeds in handen hebt. De sleutel tot het schrijven van een goed verhaal is volgens Marsh namelijk emotie. Luister niet alleen naar het zakelijke stemmetje in je hoofd, maar durf je emotie te volgen. Dit is ook de belangrijkste tip van één van de andere sprekers, Olaf Koens – Rusland-correspondent bij RTL nieuws. Blijf niet te lang vastzitten aan een vooraf bedacht idee als dit niet blijkt te werken.
Kill a lot of darlings
Aan de hand van verschillende filmpjes worden bovenstaande tips geïllustreerd. Zo is er een film over de aanslag op president Kennedy, welke erg tot de verbeelding spreekt. In de periode dat dit speelde was nieuwsvoorziening nog grotendeels afhankelijk van radio. Nieuwe media is nu van grote invloed. Journalisten moeten zich ervan bewust zijn dat ze hun verhaal volledig uit de context op websites kunnen terugvinden. Met deze tip en tot slot een korte les in ethiek in de journalistiek kunnen alle aanwezigen een stuk wijzer naar huis.
Discussie - Geen reacties