Yasemin Çongar: Turks tegengeluid – Persvrijheidslezing 2012

yasemin congar

Persvrijheid is een schaars goed in Turkije. Een land dichtbij huis, maar toch is het moeilijk in te denken hoe de dagelijkse werkelijkheid van journalisten er daar uitziet. Vanmiddag zal Yasemin Çongar, adjunct-hoofdredactrice van de onafhankelijke en controversiële krant Taraf, hier licht op schijnen.

Çongar begon op haar zeventiende in de journalistieke wereld. Na werkzaamheden voor de BBC in Londen en als correspondente voor Milliyet in Washington, keerde zij terug naar Turkije om hier een tegengeluid te geven binnen de Turkse media, die voornamelijk de wensen van de overheid en het leger uitdragen. Zij streeft naar het creëren van echte, eerlijke journalistiek en richtte voor dit doel in 2007 met Ahmet Altan de onafhankelijke krant Taraf op.

Een moedige stap in een land dat volgens Işıl Karakaş, rechter van het Europese Hof van de Mensenrechten, het Europese land met de meeste meldingen van persvrijheidsschendingen is. In 2011 waren dit er 200. Bovendien is persvrijheid in Turkije wettelijk aan banden gelegd, middels Artikel 301 van het wetboek van strafrecht. In 2005 werd deze wet aangenomen en sindsdien is het beledigen van Turkije of de Turkse staat illegaal. Journalisten zijn hierdoor met handen gebonden; zelfcensuur en anonieme publicaties zijn aan de orde van de dag.

Çongar poogt met Taraf verandering in gang te zetten door controversiële verhalen te publiceren over bijvoorbeeld de rol die het Turkse leger in de politiek speelt. Dit wordt de journaliste niet in dank afgenomen. Çongar en de haren zijn meerdere keren bedreigd, evenals voor het gerecht gesleept. Ook is het een hele uitdaging Taraf gaande te houden: adverteerders staan niet te springen het te financieren en vervolgens haken medewerkers van de krant snel af wanneer zij geen inkomsten krijgen. Toch zorgt slechts de aanwezigheid van dit onafhankelijke nieuwsmedium voor een toenemende druk op de situatie in Turkije.

Çongar zal vandaag om 16.10 uur tijdens de persvrijheidslezing 2012 ingaan op de idealen die zij koestert voor de toekomst van persvrijheid in Turkije en de uitdagingen die zij hierbij tegenkomt. Volg de lezing live op www.avondvandepersvrijheid.nl

Delen:
  • Facebook
  • NuJIJ
  • Twitter

Discussie - Geen reacties

Es zijn nog geen reacties. Laat er snel een achter!

Reageren:

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.