Te gast bij Pauw & Witteman

Masterclass Pauw en Witteman

“Zitten er nog verslaggevers in de zaal?” Een opvallende vraag op de Dag van de Persvrijheid. Herman Meijer en Rachel Franse, eindredacteur en redacteur van Pauw & Witteman, durfden deze vraag te stellen aan de deelnemers van hun masterclass ‘Te gast bij Pauw & Witteman’. Waarom deze vraag? Ze willen praten over de beperkingen waar ze als redactie tegen aan lopen en dat gaat volgens hen ‘off the record’ een stuk gemakkelijker.

Vol verwachting kijken de deelnemers van de masterclass, veelal jonge journalisten en liefhebbers van het toonaangevende praatprogramma, naar beide redacteuren. Kom maar op met die saillante details, hoor je hen denken. Als snel blijkt dat de redacteuren hier niet mee strooien. Zij gebruiken hun tijd om uit te wijden over het – niet minder interessante – reilen en zeilen op hun redactie en vertellen aan de hand van fragmenten hoe zij dit toonaangevende praatprogramma maken.

Tafelgasten
De deelnemers hebben voornamelijk prangende vragen over de tafelgasten. Hier kunnen de beide redacteuren wel een boek over schrijven, zo blijkt uit hun geanimeerde verhalen. “Sommige gasten, zoals Geert Wilders, willen nooit aan tafel aanschuiven. Dit is erg vervelend want het programma is ook een politiek platform en daar maakt hij deel een belangrijk deel van uit,” zegt Meijer. Ook willen sommige gasten liever niet meer langskomen, omdat een debat anders uitpakte dan zij van te voren hadden bedacht. Het interview met Balkenende is misschien wel het meest bekende fragment dat dit ondersteunt.

Geen banden
Het ‘humeur’ en de eerdere interview ervaringen van gasten zijn volgens beide redacteuren de enige beperkingen waar de redactie tegen aanloopt. Als je dit op de Dag van de Persvrijheid al beperkingen mag noemen. “Een talkshow in een land als Nederland, het op een na meest vrije land op het gebied van de pers, wordt door vrijwel niets echt aan banden gelegd”, aldus Franse.

Weinig kritiek
Vanuit de zaal klinken weinig kritische geluiden over het concept en de uitvoering van Pauw & Witteman. Slechts een iemand is van mening dat er teveel politici van de gevestigde orde aan tafel aanschuiven en er te weinig tegengeluid komt. Franse is het hier niet mee eens en spreekt van een groot misverstand. “Mensen denken dat dat de gasten die er niet zitten, ook niet zijn gevraagd. Dit gaat gaat absoluut niet op.”

Deur
Deelnemers aan de masterclass komen tevreden de zaal uit. ”Het was leuk om de verhalen van achter de schermen te horen”, zegt studente Ilse Zeemeijer (24). “Het meest opvallende vond ik dat er blijkbaar maar een deur zit tussen de redacties van De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman. Maar hier gaat alleen de catering doorheen.”

Het is dus niet de beperking van de persvrijheid, maar de concurrentie waar je als redacteur in Nederland wakker van ligt.

Delen:
  • Facebook
  • NuJIJ
  • Twitter

Discussie - Geen reacties

Es zijn nog geen reacties. Laat er snel een achter!

Reageren:

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.