Poetin & Witteman

In gesprek met Herman Meijer en Rachel Franse. Foto Julia Kramer

Breaking news: Poetin is vanavond te gast bij Pauw & Witteman! Dat is natuurlijk niet waar, maar stel dat het wél waar zou zijn. Hoe zou onze meest geroemde talkshow dan met hem omgaan? Krijgt Vladimir blauwe M&M’s? P&W redactieleden Herman Meijer en Rachel Franse doen een virtuele redactievergadering. “Het kan alleen maar fout gaan.”

De vergadering wordt geopend met een verrassende serie consessies. Meijer en Franse lijken al Poetin’s eventuele eisen met gemak te accepteren. Meijer: “Als hij een uur solo wil, zonder andere gasten aan tafel, dan zou er geen sprake van zijn dat dat een probleem is.” Franse: “Als het moet, nemen we het interview van tevoren op”. Maar wacht even, waar ligt dan de grens? Franse: “Als hij zelf wil knippen en plakken.” Meijer: “Kijk, met het koningshuis heb je alleen een interview met censuur van de Rijksvoorlichtingsdienst. Dat vind ik bij Pauw & Witteman niet oké. Niet met Willem-Alexander, en niet met Poetin. Daar ligt de absolute grens. Maar een van tevoren opgenomen interview zou niet afdoen aan de spanning. Een live interview met Poetin kan sowieso alleen maar fout gaan, hij is dat helemaal niet gewend.”

Het wordt tijd om de inhoud te bepalen. We beginnen menselijk. Heeft hij homo-vrienden? Wat voor boeken leest hij? Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan? Misschien gooien we er een filmpje in dat hij vist in zijn blote bast. Franse: “En sowieso een instartje Pussy Riots.” Daarna komt waar het écht over gaat: mensenrechten, Rusland als economische macht. Meijer: “Ik ben benieuwd hoe hij het woord democratie uit zou leggen. En of hij er iets om geeft hoe democratie door anderen uitgelegd wordt. ” Franse: “Nog een beetje Syrië. En als hij om een vraag heen draait, herhalen we de vraag een paar keer. Dat doen we heel vaak.” Meijer: “Of we gaan op het metaniveau zitten. U gaat er niet op in, waarom niet?”

En stel dat de Russische leider wel andere gasten tegenover zich duldt. Wie zou het dan goed doen naast Poetin? Franse overweegt Ruslandcorrespondent Olaf Koens, maar we besluiten toch Poetin in zijn eentje op te voeren. Volgens Meijer is het door de culturele barrière al moeilijk genoeg om een goede interviewchemie te creëren. Meijer: “Een ontregelende gast is leuk, maar bij zo iemand, daar klagen mensen later over.” Geen Goedele Liekens ernaast die over haar piemelboek praat, dus. Franse: “Paul en Jeroen kunnen zoiets ook wel dragen.”  Maar Meijer krijgt ondertussen een ingeving: “We laten Wouter Bos het interview doen! Die sprak ooit voor ons met Tony Blair, dat deed hij heel goed.”

Een talkshow met Wouter Bos, die een halfnaakte Poetin vraagt naar zijn lievelingsboek. Jammer dat het niet waar is.

Delen:
  • Facebook
  • NuJIJ
  • Twitter

Discussie - Geen reacties

Es zijn nog geen reacties. Laat er snel een achter!

Reageren:

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.