‘De wereldwijde journalistiek verkeert in crisis’

Waarom ligt de focus van de Dag én Avond van de Persvrijheid 2013 op Rusland en president Vladimir Putin? Volgens directeur van Free Press Unlimited, Leon Willems, ligt dat voor de hand. Niet alleen onderhouden ons beider landen dit jaar meer dan drie eeuwen betrekkingen met elkaar, maar weet Putin op sluwe wijze de media steeds meer naar zich toe te trekken. “We zien hetzelfde in Italië met bijvoorbeeld Berlusconi gebeuren.”

Willems meent dat door de wereldwijde economische crisis de advertentie-inkomsten afnemen en hierdoor “meer media” gedwongen in minder handen” komen te liggen. Als gevolg kunnen kritische journalisten worden ontslagen. Kortom, de wereldwijde journalistiek verkeert volgens Willems in een crisis. “De vrijheid van spreken is de moeder van alle mensenrechten. Als je de persvrijheid vermoordt, dan vermoord je alle andere rechten van de mens.”

Bekijk hier het interview met Leon Willems

Rusland ligt daarnaast ook nog eens om de hoek. Het verbaast hem te meer dat de Russische persvrijheid achteruitgaat terwijl het één van de meest “geavanceerde internetsystemen van de wereld bezit.” Omdat Rusland geen derdewereldland is en de Russen intelligent zijn, dacht Willems dat ze het alleen af konden. Aangezien het de Russen niet zelfstandig lukt, moet er worden ingegrepen. ”

Echter niet alleen. De Europese Unie moet ook meer doen. En er worden ook kleine successen geboekt. De Russische Gregory Shvedov en zijn Caucasian Knot zijn een voorbeeld dat er wel iets kan veranderen, maar het moet nu. “Dit is één van de ergste landen als het op persvrijheid aankomt”, aldus Willems. “Dit is iets heel dichtbij”, vult hij aan. “Wat daar gebeurt, kan ook deze kant opkomen.” Hij vergelijkt het enigszins met de mediahype rondom de kroning van koning Willem-Alexander: “Daar moet geen plaats in onze samenleving voor zijn.”

Delen:
  • Facebook
  • NuJIJ
  • Twitter

Discussie - Geen reacties

Es zijn nog geen reacties. Laat er snel een achter!

Reageren:

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.