Birgitta Jonsdottir spreekt tijdens de Persvrijheidslezing en de Avond van de Persvrijheid

birgitta

Update: De lezing uitgesproken door Birgitta Jonsdottir waarin ze veelvuldig inging op de situatie van Rop Gongrijp die uitlevering aan de Verenigde Staten riskeert vanwege zijn medewerking aan Wikileaks.

Video streaming by Ustream

Kijk de andere opnames van o.a. Brenno de Winter en de presentatie van de barometer van Free Press Unlimited.

Birgitta Jonsdottir houdt op 3 mei – de Internationale Dag van de Persvrijheid – de Persvrijheidlezing en neemt deel aan het debat ‘After the Hype. De donkere kanten van internet’ op de Avond van de Persvrijheid. Tekst: Leonie Hosselet

Brigitta Jonsdottir is een duizendpoot. De IJslandse is werkzaam geweest als schrijver, kunstenares, activiste, webontwikkelaar en designer. Sinds 2009 heeft zij zitting in het IJslandse parlement, maar omschrijft zichzelf als “everything but your traditional politician”.

Informatievrijheid ligt haar nauw aan het hart. Ze was betrokken bij de Wikileaks-publicatie van een filmpje waarop te zien is hoe het Amerikaanse leger onschuldige burgers neerschiet. Zodoende aast de Amerikaanse justitie nu op de gegevens van haar twitter-account.

Daarnaast is ze de drijvende kracht achter het Modern Media Initiative. Het doel van dit initiatief is het doorvoeren van een aantal wetten die van IJsland een paradijs van informatievrijheid zouden maken: een “Zwitserland van de bytes”. Het gaat hierbij om een betere bescherming van journalisten en hun bronnen, in het bijzonder voor klokkenluiders. Het beletten van publicaties of indienen van schadeclaims tegen media zou hierdoor bemoeilijkt worden.

Tot nu toe heeft MMI enige successen behaald, zo kreeg het initiatief er afgelopen jaar een resolutie door in het IJslandse parlement. Jonsdottir verwoordt haar drijfveer als volgt: “Ik ben niet voor totale openheid, dat is onmogelijk. Maar ik vind dat er op transparante manier beslist moet worden wat er geheim zal blijven.”

Bronnen:
De Standaard (26 feb 2011)
http://this.is/birgitta

De lezing zal live via stream te zien zijn vanaf deze site en op de sites van Villamedia, DeNieuweReporter en RethinkingMedia.

Delen:
  • Facebook
  • NuJIJ
  • Twitter

Discussie - Een reactie

  1. [...] Bekijk hier de Persvrijheidlezing 2011 van Jónsdóttir. Delen: [...]

Reageren:

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.