Turkse journalisten Ahmet Sik en Nedim Sener ‘vrij’

Ahmet-Sik-en-Nedim-Sener

Tijdens het middagprogramma van de Dag van de Persvrijheid werd een filmpje getoond met Ahmet Sik en Nedim Sener, twee Turkse onderzoeksjournalisten die onlangs zijn vrijgelaten uit de Turkse gevangenis. Zij werden een jaar geleden opgepakt omdat ze informatie publiceerden over netwerken binnen de Turkse overheid.

De twee journalisten zijn inmiddels het symbool geworden van de dalende persvrijheid in Turkije, 1 van de twee hoofdthema’s dit jaar.

Zaak Ergenekon
Ruim een jaar geleden werden de twee samen met nog tien anderen journalisten opgepakt in de zaak Ergenekon, een organisatie binnen het overheidsapparaat en het leger die van plan zou zijn geweest de regering van premier Erogan ten val te brengen. Hen werd steun aan een gewapende organisatie ten laste gelegd.

‘Het leger van de Imam’ 
De onderzoeksjournalisten deden onderzoek naar netwerken binnen de overheid en publiceerden daar opschuddende werken over. Het boek waar ze al hun bevindingen in beschreven, ‘Het Leger van de Imam’, werd nooit gepubliceerd, maar zorgde desalniettemin voor veel opspraak in Turkije.

Inmiddels zijn ze vrijgelaten, maar de rechtszaak is nog niet afgesloten. Er hangt ze nog steeds een celstraf van 15 jaar boven het hoofd.

Meer
Bekijk de website van Roportaj, een stichting ter bevordering van de persvrijheid in Turkije en lees het interview dat Sik gaf aan de Herald Tribune.

De film zal zo spoedig mogelijk online te zien zijn.

 

 

Delen:
  • Facebook
  • NuJIJ
  • Twitter

Discussie - Geen reacties

Es zijn nog geen reacties. Laat er snel een achter!

Reageren:

Your email address will not be published. Note marked required (*) fields.